صحافی کتاب فرآیندی است که از طریق آن صفحه های کتاب یا مجله چاپ شده، در بین جلد قرار میگیرد. به فردی که کار صحافی را انجام میدهد «صحاف» میگویند. به محل مورد نظر نیز ” صحافی ” می گویند. اغلب، کار صحافی نیز در محل چاپخانه ای انجام میشود که اثر را چاپ کرده است. اما برخی از چاپخانه ها، لوازم و تجهیزات صحافی را ندارند و یا برخی از انواع و روشهای صحافی را نمیتوانند انجام دهند.
صحافی یکی از مهمترین مراحل چاپ است و در روند چاپ و توزیع کتاب در مراحل پایانی قرار دارد. البته بعد از صحافی هنوز کارهای زیادی مانده که ناشر باد انجام دهد اما نسبت به اخذ مجوز چاپ کتاب و چاپ و نشر آن میتوان صحافی کتاب را جزو مراحل پایانی طبقه بندی نمود. میتواند به دو روش دستی یا ماشینی یا ترکیبی از این دو روش صورت پذیرد. در گذشته ای نه چندان دور تمام مراحل صحافی دستی بوده است. اگرچه صحافی دستی به خصوص برای آثار هنری و نفیس و برخی از آثار با شمارگان کم هنوز وجود دارد، اما امروزه بیشتر مراحل صحافی ماشینی شده و فناوری های ابداع شده است که تمام مراحل صحافی را خودکار انجام میدهد. در برخی از چاپخانه های فاقد تجهیزات جدید، بخشی از کارهای صحافی کتاب به صورت ماشینی و بخشی دیگر دستی است.
صحافی از نظر نوع جلد به جلد سخت و جلد نرم دستهبندی میشود. به جلدهای نرم، جلد کاغذی یا جلد شومیز هم میگویند. جلدهای سخت به جلد کتابخانه ای هم معروفند. از این جلدها برای کتابهای مرجع و کتابهای قطور استفاده میشود. کتابخانه ها و حتی برخی از افراد سعی میکنند کتابهای پر استفاده خود را جلد سخت انتخاب کنند. به همین دلیل برخی از ناشران سعی میکنند برخی از انتشارات خود را همزمان به دو شکل جلد نرم و جلد سخت منتشر سازند. جلد نرم معمولا کاغذ گلاسه ای با وزن بیشتر از 250 گرم دارد. اما جلدهای سخت شامل یک مقوا با پوشش سلفون یا سایر پوششها مثل چرم یا پارچه است.
صحافی از نظر روش اتصال صفحه ها در عطف، به ته چسب و ته دوخت دسته بندی میشود. جلدهای کاغذی یا شومیز بیشتر ته چسب و جلدهای سخت ته دوختند. برای اتصال کاغذها به عطف و استحکام آن در روش ته چسب از چسب استفاده میشود. استحکام و کیفیت چسب گرم بهتر از چسب سرد است. روش ته دوز، فرمهای چاپ شده از چند نقطه با نخ به هم دوخته میشود.
مهمترین مراحل صحافی کتاب عبارتند از:
البته متناسب با نوع صحافی و تجهیزات مورد استفاده در صحافی کارهای دیگری انجام میشود که به آنها اشاره میشود.
نکته مهم دیگر این است که برخی از منابع چاپ شده مثل پوستر و بروشورهای تک برگ نیاز به صحافی ندارد یا تمام مراحل صحافی بر روی آنها انجام نمیشود. مثلا برخی از پوسترها و بروشورها و منابع دیگر فقط تا میخورند. همینطور برخی از مراحل صحافی مانند تا زدن، ترتیب کردن و حتی جلد زنی و بسته بندی نهایی ممکن است بلافاصله پس از چاپ و نشر از طریق دستگاه هایی صورت پذیرد که به دستگاههای چاپ متصل است.این دستگاه ها میتوانند به انواع دستگاه های چاپ مانند دستگاه های چاپ افست و دستگاه های چاپ دیجیتال متصل شوند. برخی از این دستگاه ها به انواع چشم های الکترونیکی برای کنترل دقیق فرایند صحافی و جلوگیری از خطا مجهز است و کار صحافی با سرعت و کیفیت بالا انجام می شود. در چاپخانه های فاقد بخش صحافی مجهز و ماشینی معمولا فرایند چاپ و صحافی طولانی است.
معمولاً چند صفحه یک اثر چاپی بر روی یک زینک منتقل میشود و سپس بر روی یک کاغذ ورقی با ابعاد مختلف یا کاغذ رول یا پیوسته و به صورت پشت و رو چاپ شود. به هر کدام از اینها یک فرم میگویند. این فرمها ممکن است متناسب با ابعاد کاغذ و متن کتاب تا 4 صفحه، 6 صفحه، هشت صفحه، 16 صفحه، 32 صفحه، 64 صفحه یا کمتر و بیشتر را در خود جای دهند. روال معمول چاپ به این شکل است که ابتدا فرمهای مختلف به شمارگان مورد نیاز چاپ میشود. بنابراین پس از چاپ یک اثر مثلا 160 صفحه ای در شمارگان 2000 نسخه ممکن است 10 فرم چاپی 16 صفحه ای یا 5 فرم 32 صفحه ای آماده صحافی شده باشد.
به همین دلیل لازم است در مرحله اول تمام فرمهای چاپی به صورتی تا بخورد تا نظم و ترتیب واقعی صفحات به دست آید. پس از تا خوردن، اندازه هر فرم، به اندازه واقعی کتاب نزدیکتر خواهد شد.
عمل تا زدن اغلب به وسیله دستگاههای خودکاری انجام می شود که به آنها دستگاه»تا کن» میگویند. این دستگاه مانند ماشینهای چاپ میتواند تا اندازههای خاصی از کاغذ را تا کند. به همین دلیل، متناسب با اندازه کاغذ، مثلا به دستگاههای تاکن دو ورقی و چهار و نیم ورقی و غیره هم نامگذاری میشود. دستگاههای 4 ورقی می تواند کاغذهایی تا اندازه 70 × 100 سانتی متر را تا کند. اما دستگاههای 2 ورقی می تواند تا ابعاد 90 × 60 را تا کند.
دستگاههای تاکن معمولاً به تجهیزات دیگری مانند خط تا زن و خط پرفراژ زن و سایر تجهیزات نیز مجهزند تا در صورت نیاز از آنها استفاده شود.
خط تا با ضربه تیغه های فلزی دستگاه تاکن به محل مورد نظر در کاغذ ایجاد میشود تا کار صحافی کتاب راحت تر انجام شود.
«ترتیب»، عمل قرار دادن فرمهای تا شده در کنار هم و با همان نظم و ترتیبی است که قرار است در جلد قرار گیرد. این عمل ممکن است با دست یا با ماشین انجام شود.
«لت»ها صفحههایی هستند که به دلایلی خاص (و اغلب به صورت تک برگ ) جداگانه چاپ میشود و در مرحله صحافی کتاب در لابلای فرمها قرار میگیرد. تک برگی بودن خارج از اندازه بودن مانند نقشه و نمودار، تفاوت در نوع کاغذ، تفاوت در رنگ و مانند آن از دلایل چاپ لت است. به عمل گذاشتن لت در بین فرمهای چاپی «لت گذاری» یا «لت چسبانی» میگویند.
در این مرحله فرمهای ترتیب شده به شکل یک کتاب واحد که ارای تمام اجزای کتاب است، به هم متصل میشود تا در میان جلد قرار گیرد. این عمل ممکن است به روشهای مختلفی انجام شود. در این روش ابتدا فرمها با استفاده از نخ و ماشین دوخت در چند محل عطف، به هم متصل میشود. سپس دستگاهی به نام ته گردکن، عطف کتاب را برای تسهیل باز و بسته کردن آن گرد میکند که از ویژگیهای خاص این نوع صحافی کتاب است. در مرحله بعد روکشی توری برای استحکام بیشتر عطف به آن چسبانده میشود. اغلب جلد این کتابها نیز جلد سخت است. فرمهای دوخته شده کتاب با کمک آستر بدرقه به جلد متصل میشود. آستر بدرقه مجموعاً 4 ورق (8 صفحه) است که در قسمت داخلی پشت و روی هر طرف جلد 2 ورق آن قرار میگیرد. یک ورق آن محکم به داخل جلد و ورق دیگر به متن اصلی متصل است. پس از این مرحله معمولاً برای زیبایی و استحکام بیشتر، شیرازه ای پارچه ای در انتهای هر کدام از عطفها قرار میگیرد. این روش صحافی بسیار پر هزینه تر از روشهای دیگر و اغلب برای کتابهای نفیس و مرجع یا قطور از آن استفاده می شود. زیرا هم استحکام آن بیشتر و هم به راحتی از محل عطف باز میشود و به همان شکل قرار میگیرد. از بالای عطف کتابهای ته دوخت میتوان ته کتاب یا عطف آن را مشاهده کرد. حتی نخهای مورد استفاده را نیز میتوان از لابلای کاغذها ملاحظه کرد.
در روش ته چسب از چسب برای اتصال فرمهای کاغذ و جلد استفاده میشود. صحافی ته چسب بر اساس چسب مورد استفاده تفاوتهایی دارد و بر همین اساس به صحافی چسب گرم و چسب سرد دستهبندی میشود. استحکام چسب گرم بیشتر از چسب سرد است و بهتر است برای کتابهای پر استفاده از این روش استفاده شود. برای استحکام بیشتر صحافی ته چسب لازم است فرمهای کاغذ از محل عطف پرفراژ داده شود. هزینه صحافی چسب گرم بیشتر از چسب سرد است. بیشتر کتابها و برخی از مجلات قطورتر با این روش صحافی میشود.
صحافی مفتولی روشی از صحافی است که برای مجلات کم صفحه، دفتر، کاتالوگ و مانند آن استفاده میشود. دو روش برای صحافی مفتولی وجود دارد. مفتول دوزی میانی و مفتول دوزی حاشیه ای. در مفتول دوزی حاشیه ای، مفتول فلزی در حاشیه آن قرار میگیرد. به همین دلیل به راحتی صفحات آن ورق می خورد و باز نمی ماند. اما مفتول در روش میانی در وسط فرمها یا اثر قرار میگیرد. به همین دلیل به راحتی باز میشود و میتوان از آن استفاده کرد. مفتول دوزی حاشیه ای بیشتر در مواقعی استفاده می شود که امکان مفتول میانی نباشد. مانند کتابها و جزوه ها و مجله های قطور. حاشیه عطف این نوع صحافی باید بیشتر باشد تا مطالب آن راحت تر خوانده شود.
صحافی با فنر سیمی مارپیچ یا فنر پلاستیکی حلقوی گونه دیگری از صحافی است که اغلب برای کتابها و دفترچه ها و منابعی استفاده می شود که لازم است صفحات آن باز شود و به آن صفحه ای اضافه یا از آن کم شود. ابتدا عطف را سوراخ یا پانچ میکنند و سپس فنر را از میان آن عبور میدهند. از این روش برای صحافی سریع جزوه ها و گزارشها نیز استفاده زیاد میشود.
برای این مرحله از صحافی کتاب ابتدا باید تهدوزی انجام گیرد. ته دوزی یا ته چسب کردن کتاب مقدمهای برای جلد کردن آن است. به همین دلیل معمولاً همگام با هم انجام میشود. در این مرحله فرمهای دوخته شده به جلد وصل می شود.
پس از جلد زنی، کتاب شکل و شمایل واقعی خود را پیدا کرده است، اما کاغذها در قسمت حاشیه کاغذ هنوز به هم متصلند یا حاشیه یکنواختی ندارد. معمولا به هنگام صفحه آرایی و لیتوگرافی و چاپ، اندازه هر صفحه حدود یک سانتیمتر بیشتر از اندازه واقعی است که به آن اندازه قبل از برش میگویند. در این مرحله از صحافی کتاب حاشیه های اضافی بریده میشود تا اندازه نهایی یا بعد از برش بدست آید. پیشبینی اندازه قبل از برش و بعد برش نکته مهمی است که اگر مراعات نشود سبب می شود گاه متن کتاب و جلد در زیر خط برش حذف شود یا حاشیه مناسبی نداشته باشد. مشکل بسیاری از کتابها به همین مرحله مربوط میشود.
عمل برش با دستگاه هایی انجام می شود که به آنها دستگاه برش میگویند. این دستگاهها به صورت دستی یا خودکار. برخی از دستگاههای برش همزمان سه طرف حاشیه (به جز عطف) را برش میدهد که به آنها سه طرف بر میگویند. برخی دیگر نمیتواند چنین کاری انجام دهد و لازم است هر سمت جداگانه برش داده شود. کیفیت برش در زیبایی حاشیه بسیار تاثیرگذار است.
لازمه حمل و نگهداری سالم کتابها بسته بندی صحیح آنها است. گاه بی توجهی به آن خسارتهای سنگینی را به ناشر وارد مي كند، آسیبهای مانند رسوب، گرد و خاک، چسبیدن جلدها به هم، فشار به عطف و مچاله شدن کتاب، و مانند آن می تواند فروش کتاب را ناممکن سازد. به همین دلیل در آخرین مرحله صحافی کتاب بسته بندی قرار دارد که به شکلهای مختلف انجام می شود.
بسته بندی با کاغذ و نخ و تسمه یکی از روشهای ساده بسته بندی است. اما امروزه بسته بندی با کمک نایلون بسیار معمول شده است. در این روش کتاب یا سایر کالاها به تعداد مورد نیاز در داخل یک بسته پلاستیکی قرار میگیرد و با استفاده از حرارت بسته بندی می شود. هزینه این نوع بسته بندی معمولا کمتر از روشهای سنتی است و در عوض مزایایی مثل مشاهده کتابهای بسته بندی شده، شکیل بودن بسته بندی، جلوگیری از گرد و غبار، مقاومت بیشتر در مقابل رطوبت دارد.
با استفاده از این روش ها بعد از صحافی کتاب میتوان هر نسخه از یک کتاب یا کتاب های چند جلدی را مستقل و گاه همراه با مواد ضمیمه آن مانند سیدی و سایر اقلام نیز بسته بندی کرد.
بدون دیدگاه