نشر مدرن

نشر مدرن و پسامدرن

با ظهور فناوری­ های دیجیتال، پیامد‌­ها و کاربرد­های آن در عرصه‌های مختلف، موج تحول دیگری در چاپ و نشر ایجادشد. آغاز این موج از ظهور فناوری های چاپ شروع شد. چاپ افست ، چاپ ریسوگرافی و چاپ دیجیتال از عوامل اصلی آن به شمار می آمدند. این موج، به‌ویژه از دهه 1990 آهنگی شتابان گرفت و اکنون نیز با شتابی بیشتر در پیشرفت است. پیدایش چند‌رسانه‌ای‌ها و ­ترکیب شدن متن، تصویر، و صوت در یک رسانه، انقلابی نوین در نشر بود. این انقلاب مخاطب جدید، بازار جدید، فناوری‌های جدید و ماده جدیدی در نشر ایجاد کرد که در تاریخ سابقه نداشت. اینجا بود که اصطلاح نشر پسامدرن(پست‌مدرن) شکل گرفت.

این اصطلاح از زمانی به‌کار‌رفت که صنعت نشر دیگر کتاب و مواد نوشتاری را ماده اصلی خود ندانست. بلکه با تولید چند‌رسانه‌ای‌ها امکان داد تا مخاطبان از ابزارهای مختلف از جمله رایانه‌­های شخصی مواد دلخواه خود را بخوانند، ببینند یا بشنوند. تنوع بی‌مانند در تاریخچه نشر به‌واقع ورود آن به عصر پسامدرن بود.

نشر مدرن

تحولات ذکر شده در حوزه نشر و تغییر نقش ناشران که ذکر آن به میان آمد، تغییر در اجزای کتاب ، رسانه های اطلاعاتی و دسترسی به اینترنت با ابزارهای منحصر به­ فردی مانند تبلت و گوشی تلفن همراه و امکانات و تجهیزات خواندن الکترونیکی را به دنبال داشته است و آن دسترسی به اطلاعات در هر زمان و مکان است. در نشر الکترونیک ما انقلابی را در توزیع و عرضه اطلاعات شاهد هستیم، آمار کمی و کیفی سالانه این نشر هر سال تفاوت فاحشی با سال قبل از خود دارد، و دستاورد این اتفاق مهم دسترسی بی‌حد‌و‌حصر کاربران به عین اطلاعات مورد‌نیاز خود در کوتاه‌ترین زمان ممکن و مطالبه حق دسترسی آزاد به اطلاعات است.

نشر

ورود مولفه های دسترسی به اطلاعات

در میان بنیان‌­های دموکراسی، آزادی اطلاعات و مولفه اصلی آن «حق دسترسی به اطلاعات» که در معنای توانایی شهروندان در دسترسی به اطلاعات است، به عنوان یک اصل مهم پذیرفته شده و به آن احترام گذاشته می­شود، و دسترسی به اطلاعات به عنوان حق شهروندی در سال­های اخیر توجه ویژه­ را چه در درون حکومت و چه در قالب مطالبات مردمی به خود جلب کرده است. چندان که از آزادی اطلاعات و حق دسترسی به عنوان «اکسیژن دموکراسی»، تعبیر می­شود. در حقیقت این آزادی و حق، نه تنها ضامن تحقق دموکراسی، بلکه نیاز و شاخص آن به شمار می­روند. این بحث تازه­ای نیست و ریشه در تصور جامعه مدرن دارد.

در جهت نیل به این هدف از یک طرف، ناشران با فراهم نمودن دسترسی به اطلاعات از طریق نشر الکترونیک منابع اطلاعاتی، نقش مهمی در دنیای اطلاعات بر عهده دارند و از طرف دیگر با از میان برداشتن فاصله بین مولف و خواننده و دسترسی به اطلاعات در همه جا و هر زمان به رشد تحقیقات در جامعه کمک می­‌کنند.

نشر مدرن و پسامدرن

نشر پویا

ظهور تغییراتی که در بالا به آن اشاره شد و پدید آمدن روش­های نوین در انتشار اطلاعات به شکل محتوای الکترونیکی، سبب شد که در سال­های اخیر از نشر پسامدرن در ادبیات این حوزه سخن به میان آید. آذرنگ (1391) در نوشتارهای خود اشاراتی به نشر مدرن و نشر پسامدرن داشته است. اما مشخص نموده کدام تحولات مربوط به دوره نشر مدرن و کدام ویژگی نشر پسامدرن است. خادمی و بحیرایی (1391) در پژوهش خود اشاراتی به شرایط و ویژگی­‌های نشر پسامدرن داشته‌­اند. همچنین گسترش رسانه های الکترونیکی و فراگیر شدن آن را از ویژگی برجسته این دوران برشمرده‌اند.

در مطالعات و متون علمی انگلیسی به واژگانی همچون نشر ایستا و نشر پویا برمی­خوریم. نشر پویا از شاخصه های عصر پسامدرن در نشر است. این نوع از نشر دانش و توانایی هایی را در صنعت نشر و در نزد حرفه‌­مندان آن شامل می­‌شود که قابلیت تولید اطلاعات در هر شکل و فرم را از طریق رسانه‌های نوین امکان­پذیر ساخته و در واقع جواب­گوی نیازهای اطلاعاتی رو به گسترش و متنوع کاربران و خوانندگان و جویندگان اطلاعات در هر زمان و مکانی است.

نشر مدرن

چالش های گذار از نشر سنتی به نشر مدرن

گذار نشر سنتی به نشر مدرن و سپس ورود به عصر پسامدرن علاوه بر مشکلات و چالش­های درونی که به ساختار و ماهیت آن باز می گردد، با مشکلات بافتی و محیطی نیز روبروست و پایبندی ناشران به ساختار و مدل­های قدیمی نشر، پافشاری در ماندن در وضعیت موجود و مقاومت در برابر تغییر و تحول توسط ناشران، تاثیر پذیری نشر از حوزه­‌های دیگر جامعه و غیره همه دلایلی هستند که چشم انداز روشنی را در تغییر و تحولات صنعت نشر، فراروی بازار کسب و کار این حرفه نمی­‌گشاید. بر این‌اساس، اگر ناشران بخواهند که در گردونه رقابت باقی بمانند، باید به واقعیت­های دنیای کنونی تن دهند.

آنان باید بپذیرند که موفقیت در تجارت و کامیابی در دنیای کنونی مبتنی بر دانایی محوری، نه در فرصت­های سرمایه گذاری بیشتر و ارتقا سطح کمی و کیفی تجهیزات و ملزومات چاپ و نشر، بلکه تغییر نگرش است، این تغییر نگاه در چگونگی فعالیت و گسیل سرمایه فکری و انسانی مؤسسه، به سمت تولید اطلاعات و محتوا به شکل الکترونیکی و جذب مشتریان گسترده از طریق ایجاد تسهیلات در دستیابی به اطلاعات بیشتر نهفته است.

مطالب مرتبط

بدون دیدگاه

ارسال دیدگاه

نگاشت سپهر دانش

شماره تماس دفتر همدان: 32522799 -081

شماره تماس دفتر تهران:09183151346

 

 

 

آدرس:

شعبه همدان: میدان فلسطین، بلوار غبار همدانی، ابتدای بلوار جانبازان، جنب شهرداری منطقه 5

شعبه تهران: سعادت، آباد بلوار سرو غربی، نبش خیابان شهید ریاضی بخشایش، پلاک سی و هفت، واحد سه

تمامی حقوق این وبسایت متعلق است به نگاشت سپهر دانش ( طراحی شده توسط شهر وردپرس )