بهای کتاب
بهایی که دست آخر پشت جلد یا جایی دیگر در کتاب گذاشته میشود، رقمی است که خریدار بر اساس آن کتاب را میخرد. این رقم فقط برای فروش نیست، بلکه مبنایی است برای محاسبه و بسیاری از پرداختهای ناشر. پرداختهای ناشر بر اساس درصد، مبنایش دو رقم اصلی است:
- بهای کتاب
- شمارگان
برای مثال، ناشری که بخواهد حق التألیف پدیدآورنده را بر مبنای15%درصد فروش محاسبه و پرداخت کند، باید حتما دو رقم دقیق بهای کتاب و شمارگان را داشته باشد تا بر اساس این فرمول:
حق پدید آورنده ( بر مبنای 15 درصد) = 15 × شمارگان× بهای کتاب
100
دستمزد پدیدآورنده را بپردازد. برای مثال اگر بهای کتاب 50 هزار ریال، شمارگان 3 هزار نسخه و حق پدیدآورنده بر اساس قرارداد، 15 درصد باشد، مبلغی که ناشر باید از این بابت بپردازد، از این قرار است:
اگر هر 3 هزار نسخهای که ناشر منتشر کرده است به فروش برسد، بر مبنای قیمت 50 هزار ریال برای هر جلد، جمعا مبلغ 150 میلیون ریال از راه فروش کتاب به دست می آید. از محل این مبلغ، ناشر باید هزینههایی را که به آن اشاره شد بپردازد و نیز به یاد داشته باشیم که همه بهای تکفروشی کتابها به ناشر برنمیگردد و درصد تخفیفها، از جمله برای پخش و فروش، باید از سرجمع ارقام کسر شود.
برخی از انواع هزینه چاپ و نشر مقطوع است، مانند کاغذ، چاپ، صحافی، حمل و نقل و انبارداری. برخی از هزینههای دیگر درصدی است، مانند درصد حق پدیدآورنده (حدودا بین 10 تا 20 درصد). و درصد پخش و فروش (حدود 30 تا 40 درصد). به این ترتیب حدود 50 تا 60 درصد فروش کتاب به هزینههای اخیر تعلق میگیرد. هزینههای دیگر، مانند کاغذ، چاپ و صحافی و خدمات دیگر نیز کسر میشود و آنچه باقی میماند، سود ناشر است.