جنبه فرهنگی نشر کتاب
انتشار كتاب در هر جامعهاي از شاخصهاي اصلي رشد فكري و معنوي است. نشر بنا به طبيعتش فضاساز و بانی فرهنگ است. می توان آن را از مهمترين و نيرومندترين اهرمهاي تحول فكري و فرهنگي دانست. رواج نشر به طور فراگیر در واقع پس از اختراع چاپ آغاز میشود. در تاريخ نشر شايد پس از اختراع خط هيچ رويدادي به اهميت اختراع چاپ نباشد. چاپ و نشر اگر چه همزمان زاده شدند، اما با گذشت زمان هويت مستقلي يافتند. امروزه چاپ يكی از ابزارهای توليد و نشر كتاب است. نشر، پل ارتباطي و گذرگاه و مروج انديشه است.
به تعبیر دیگر، چاپ و نشر دو واژهای هستند که به دنبال هم میآیند و صورت و ترکیب آنان بیانگر آن است که چاپ کل است و نشر جز! در حالی که این یک برداشت اشتباه است. چاپ یکی از ابزارهای نشر است و نشر گستردگی بسیاری دارد که چاپ یکی از راههای گزینشی آن است.
در حال حاضر دیگر چاپ تنها راه انتشار و انتقال دانش نیست، بلکه در قرن 20 و در عصر ارتباطات و با رسوخ کامپیوتر به زندگی آدمیان، نشر، دیگر چاپ را به عنوان تنها ابزار انتخاب نمیکرد. نشر الکترونیک یا نشر رومیزی تحول بس عظیم در این صنعت بوجود آورد. چاپ و نشر کاغذی، به سمت نشر الکترونیک و چاپ بنابر نیاز پیش رفت. مراحل چاپ و نشر نیز دستخوش تغییرات زیادی گردید. این شد که با پدیده انفجار اطلاعات در قرن 20 مواجه میشویم.
اما این تغییر و تحولات به هیچ عنوان از پایگاه و اهمیت کتاب نکاست. کتاب به عنوان یک رسانه بی بدیل، همیشه نقش تاثیر گذار در انتقال اطلاعات مکتوب را داشته است. بدین لحاظ زنده نگاه داشتن فن کتابت همیشه لازمه یک جامعه دانشمدار است. حتی یک جامعه اطلاعاتی که شبکههای اطلاعاتی و ارتباطات حرف اول را میزند!!